Δυσμορφίες Προσώπου

Οι κρανιοπροσωπικές δυσμορφίες επηρεάζουν την ανάπτυξη των οστών και των μαλακών ιστών του προσώπου, επηρεάζοντας τόσο την αισθητική όσο και τη λειτουργικότητα.
Με σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις, στοχεύουμε στην αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας και της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Κρανιοσυνοστεώσεις

Illustration

Κρανιοσυνοστέωση ονομάζεται η πρόωρη συνένωση δύο ή περισσοτέρων οστών του κρανίου.

Το βρεφικό κρανίο αποτελείται από οστά τα οποία δεν έχουν ακόμη ενωθεί μεταξύ τους αλλά συγκρατούνται από εύκαμπτους συνδέσμους οι οποίοι ονομάζονται κρανιακές ραφές. Επειδή στα αρχικά στάδια της ζωής ο εγκέφαλος έχει ιδιαίτερα έντονη ανάπτυξη, τα οστά, ενδίδοντας στην πίεση του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου απομακρύνονται το ένα από το άλλο επιτρέποντας έτσι την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου και του κρανίου. Όταν σταματήσει η ανάπτυξη του εγκεφάλου, οι κρανιακές ραφές χάνουν τη λειτουργική τους σημασία και δεν έχουν πλέον λόγο υπάρξεως, οπότε κλείνουν και τα οστά συνενώνονται μεταξύ τους.
Η πρόωρη συνοστέωση, δηλαδή η πρόωρη ένωση των οστών, εμποδίζει την φυσιολογική ανάπτυξη του κρανίου και του εγκεφάλου και προκαλεί μορφολογικά (αλλαγές στο φυσιολογικό σχήμα του κεφαλιού), λειτουργικά, αλλά και αναπτυξιακά προβλήματα στο παιδί. Αν μια ραφή μεταξύ δύο οστών κλείσει πρόωρα τότε το κρανίο δεν μπορεί να μεγαλώσει φυσιολογικά και οστά που έχουν ακόμη ανοιχτές ραφές θα αναπτυχθούν περισσότερο αντισταθμιστικά ώστε να μην περιορισθεί η ανάπτυξη του όγκου του εγκεφάλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω δύσμορφη ανάπτυξη του κρανίου.

Illustration
  • Διάγνωση

    Οι κρανιοσυνοστεώσεις μπορεί είναι έκδηλες κατά τη γέννηση ή να παρατηρηθούν αργότερα. Η διάγνωση γίνεται από τη φυσική εξέταση, συνήθως σε συνδυασμό με διαγνωστικές απεικονίσεις. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης λαμβάνεται ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και γίνονται οι απαραίτητες μετρήσεις.

  • Χειρουργική αποκατάσταση

    Κάθε περιστατικό αξιολογείται ατομικά βασιζόμενο στις παρακάτω παραμέτρους:● Hλικία● Kατάσταση υγείας και σωματικό βάρος● Τύπος και έκταση κρανιοσυνωστέωσης
    Έτσι το σχέδιο αποκατάστασης κάθε περιπτώσεως είναι απόλυτα εξατομικευμένο με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του παιδιού. Συνήθως η αποκατάσταση είναι εφικτή μόνο με χειρουργική επέμβαση. Στόχος είναι η διόρθωση του σχήματος της κεφαλής ώστε να επιτραπεί η φυσιολογική περαιτέρω ανάπτυξη του εγκεφάλου και του σχήματος της κεφαλής καθώς και η ελάττωση της ενδοκρανιακής πίεσης εάν υπάρχει.

    Σήμερα εκτελούνται εξειδικευμένες χειρουργικές κρανιοπλαστικές επεμβάσεις που έχουν ειδικά σχεδιασθεί για να αποκατασταθούν οι δυσμορφικές περιοχές του κρανίου και του σκελετού του προσώπου. Οι χειρουργικές αυτές επεμβάσεις εκτελούνται κατά γενικό κανόνα κατά τους πρώτους μήνες της ζωής ώστε να επωφεληθεί το βρέφος από την αυξημένη ικανότητα των ιστών του (του περιοστέου και της σκληρής μήνιγγας) να σχηματίσουν οστό μετά τη χειρουργική επέμβαση.

    Οι κρανιοπλαστικές επεμβάσεις πρέπει να πραγματοποιούνται από εξειδικευμένες κρανιοπροσωπικές ομάδες σε κέντρα στελεχωμένα με επιστήμονες και ιατρούς με μεγάλη πείρα σε αυτού του είδους τις παθήσεις.

  • Προβλήματα

    1. Φαινόμενα πιέσεως στον εγκέφαλοΣτην περιοχή της συνοστέωσης πιέζεται ο εγκέφαλος από την έλλειψη χώρου που δημιουργείται και κατά συνέπεια μπορεί να μην τροφοδοτείται η περιοχή αυτή με αρκετό αίμα. Συνέπεια αυτού μπορεί να είναι η ελλιπής δημιουργία συνάψεων μεταξύ των νευρικών κυττάρων που είναι απαραίτητες για την φυσιολογική διάπλαση του νευρικού συστήματος.
    2. Ενδοκρανιακή υπέρτασηΗ πίεση που ασκείται στον εγκέφαλο από το υπερκείμενο δυσμορφικό τμήμα του κρανίου μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ενδοκρανιακής πίεσης, δηλαδή γενικευμένη ενδοκρανιακή υπέρταση, ή να ασκείται τοπικά μόνο στο τμήμα του εγκεφάλου που βρίσκεται κάτω από το δυσμορφικό οστούν. Το πρόβλημα αυτό είναι συχνότερο από ότι πιστευόταν παλαιότερα, τα υψηλότερα ποσοστά δε παρατηρούνται στην πρόωρη σύγκλειση της οβελιαίας ραφής (σκαφοκεφαλία).
    3. Προοδευτική πρόωρη σύγκλειση άλλων ραφώνΠροοδευτική πρόωρη σύγκλειση της στεφανιαίας ραφής έχει παρατηρηθεί μετά από χειρουργική διόρθωση σκαφοκεφαλίας. Το πρόβλημα αυτό προλαμβάνεται με την ταυτόχρονη αφαίρεση της στεφανιαίας ραφής κατά τη διόρθωση της σκαφοκεφαλίας.
    4. Οφθαλμολογικά προβλήματαΑπο τις μη συνδρομικές κρανιοσυνοστεώσεις, η μετωπιαία πλαγιοκεφαλία συνοδεύεται πολύ συχνά από οφθαλμολογικά προβλήματα. τα συχνότερα από τα οποία είναι:
    ● Στραβισμός, δηλαδή τα μάτια δεν βλέπουν μια εικόνα, αλλά δύο, με συνέπεια να εξουδετερώνεται η μια εικόνα και να προκαλείται αμβλυωπία στο ένα μάτι. Το μάτι που πάσχει συνήθως είναι από την υγιή πλευρά και όχι από την πλευρά της βλάβης. Το πρόβλημα αυτό είναι απολύτως θεραπεύσιμο εφόσον γίνει εγκαίρως η διάγνωση, και παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά στη μετωπιαία πλαγιοκεφαλία.● Οίδημα των οπτικών θηλών είναι σημείο ενδοκρανιακής υπέρτασεως.Είναι φανερό λοιπόν πόσο απαραίτητη είναι η τακτική οφθαλμολογική εξέταση των παιδιών με πρόωρες συνοστεώσεις κρανιακών ραφών
    5. Γνωστικές και μαθησιακές διαταραχέςΠαρατηρούνται σε αυξημένη συχνότητα σε παιδιά με μη συνδρομικές συνοστεώσεις και εκδηλώνονται κατά την προσχολική ηλικία. Δεν έχει ξεκαθαρισθεί αν προκαλούνται από την ίδια την κρανιοσυνοστέωση ή αν απλά οφείλονται στο ίδιο γονίδιο που την προκαλεί. Συνιστάται αξιολόγηση από αναπτυξιολόγο παιδίατρο μια φορά το χρόνο από την ηλικία των δύο ετών και μετέπειτα ώστε αν υπάρξει υποψία αυτού του προβλήματος να γίνει έγκαιρα πρώιμη θεραπευτική παρέμβαση

  • Πρόγνωση

    Η πρόγνωση των μη συνδρομικών κρανιοσυνοστεώσεων είναι γενικά καλή εφόσον γίνει η ενδεικνυόμενη επέμβαση εγκαίρως και το παιδί συνεχίσει να παρακολουθείται τακτικά από την κρανιοπροσωπική ομάδα. Τα παιδιά αναμένεται να διάγουν φυσιολογική ζωή χωρίς περιορισμούς, με κατανομή ίδια με αυτήν του γενικού πληθυσμού.

Illustration

Πλαγιοκεφαλία

Illustration

Ο όρος «πλαγιοκεφαλία» είναι μια ευρεία έννοια για την περιγραφή ασύμμετρου σχηματισμού του κρανίου και χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: την μετωπιαία πλαγιοκεφαλία και την ινιακή πλαγιοκεφαλία.

Illustration
Illustration
  • Μετωπιαία πλαγιοκεφαλία

    Με τον όρο μετωπιαία πλαγιοκεφαλία χαρακτηρίζεται η αποπλάτυνση και ασυμμετρία του μετώπου που οφείλεται σε πρόωρη σύγκλειση (πρόωρη συνοστέωση) της αριστερής ή της δεξιάς πλευράς της στεφανιαίας ραφής.
    Η εμφάνιση είναι χαρακτηριστική:
    ● Από την πλευρά που υπάρχει το πρόβλημα το μέτωπο είναι πλατύ (επίπεδο) ή ακόμα και κοίλο.● Η ρίζα της μύτης έλκεται προς την πλευρά του προβλήματος,● Ο οφθαλμικός κόγχος ανυψώνεται σε σχέση με τον κόγχο της αντίθετης πλευράς.● Το φρύδι συνήθως είναι σε ψηλότερη θέση.● Το αυτί βρίσκεται επίσης σε πιο πρόσθια θέση.
    Από την αντίθετη πλευρά το μέτωπο προβάλλει περισσότερο, φαινόμενο που προκαλείται από την πίεση που ασκεί ο εγκέφαλος στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει τον αναγκαίο χώρο για την ανάπτυξή του.
    Η διάγνωση είναι απαραίτητο να γίνει κατά τους πρώτους μήνες της βρεφικής ηλικίας, γιατί η αντιμετώπιση της μετωπιαίας συνοστεωτικής πλαγιοκεφαλίας είναι πάντοτε χειρουργική και ιδανικά πρέπει να γίνει από τον έκτο ως τον δωδέκατο μήνα, ώστε να εξασφαλισθεί το μεγαλύτερο δυνατό όφελος.
    Η δυσμορφία η οποία θεωρείται επουσιώδης από πολλούς γονείς, στην πραγματικότητα εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα, διότι όσο περνά ο καιρός επιδεινώνεται και σε μεγαλύτερη ηλικία η χειρουργική αποκατάσταση είναι σημαντικά δυσκολότερη.
    Η αποκατάσταση της μετωπιαίας πλαγιοκεφαλίας γίνεται από χειρουργική ομάδα με εξειδίκευση σε κρανιοπροσωπικά προβλήματα. Στα συγκεκριμένα περιστατικά συνεργάζονται ο κρανιοπροσωπικός / πλαστικός χειρουργός και ο νευροχειρουργός.

Illustration
Illustration
  • Ινιακή πλαγιοκεφαλία

    Ως ινιακή πλαγιοκεφαλία χαρακτηρίζεται η ασυμμετρία και αποπλάτυνση του οπισθίου τμήματος της κεφαλής (βρεγματοϊνιακή χώρα). Οι περισσότερες περιπτώσεις ινιακής πλαγιοκεφαλίας οφείλονται σε άσκηση εξωτερικής πίεσης στο κρανίο (ενδομήτρια ή μετά τη γέννηση), ενώ ένα μικρό ποσοστό οφείλεται σε πρόωρη σύγκλειση (συνοστέωση) της λαμβδοειδούς ραφής. Η αντιμετώπιση των περιπτώσεων ινιακής πλαγιοκεφαλίας από πρόωρη συνοστέωση της λαμβδοειδούς ραφής είναι χειρουργική.

Illustration

Τριγωνοκεφαλία 

Illustration

Τριγωνοκεφαλία προκαλείται από πρόωρη συνοστέωση της μετωπικής (μεσομετωπικής) ραφής (η οποία είναι μία ραφή στο μέσον του μετωπιαίου οστού) όπου το μέτωπο αναπτύσσεται κατά τρόπο τριγωνικό.

Illustration
Illustration

Σκαφοκεφαλία 

Illustration

Σκαφοκεφαλία προκαλείται από την πρόωρη συνοστέωση της οβελιαίας ραφής. Η ραφή αυτή κατευθύνεται από εμπρός προς τα πίσω στην κορυφή του κρανίου και όταν κλείσει πρόωρα γίνεται συνήθως ψηλαφητή ενώ οπτικά παρατηρείται ένα σαφώς επιμηκυσμένο κεφάλι. Σε ορισμένες περιπτώσεις που συνοστεώνεται πρόωρα το πίσω μόνο μέρος της οβελιαίας ραφής, το σχήμα της κεφαλής διαφέρει κάπως. Το μέτωπο είναι μεγάλο και θολωτό, ενώ ο θόλος του κρανίου παρουσιάζει κλίση από μπροστά και πάνω προς τα πίσω και κάτω.

Illustration
Illustration

Πλαγιοκεφαλία εκ θέσεως

Illustration

Ως ινιακή πλαγιοκεφαλία χαρακτηρίζεται η ασυμμετρία και αποπλάτυνση του οπισθίου τμήματος της κεφαλής (βρεγματοϊνιακή χώρα). Ο προσδιορισμός «εκ θέσεως» αναφέρεται στην αιτία πρόκλησης της πλαγιοκεφαλίας, που είναι η εξωτερική (προ- ή μεταγεννητική) πίεση στα οστά του κρανίου.
Αυτό σημαίνει ότι αποδίδεται σε μηχανικά αίτια όπως για παράδειγμα:● Σε παραμόρφωση που υπέστη το κρανίο στη μήτρα (με ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα σε δίδυμες κυήσεις)● Σε παρατεταμένη παραμονή της κεφαλής του νεογέννητου βρέφους σε μία θέση.

Illustration
  • Αντιμετώπιση

    Η αντιμετώπιση της ινιακής πλαγιοκεφαλίας εκ θέσεως, εκτός από τις πιό σοβαρές μορφές, είναι συντηρητική και συνίσταται σε:
    ●Συχνή αλλαγή της θέσης της κεφαλής●Τοποθέτηση της κεφαλής σε ειδικά διαμορφωμένο κοίλο μαξιλαράκι από αφρώδες υλικό
    Για τις σοβαρότερες μορφές της πλαγιοκεφαλίας λύση αποτελεί η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία πραγματοποιείται κρανιοπλαστική του οπισθίου τμήματος της κεφαλής. Κατά την επέμβαση αυτή βελτιώνεται το αισθητικό πρόβλημα του ασθενούς και ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η τοπική αποσυμπίεση του εγκεφάλου, που πιέζεται από το βρεγματοϊνιακό οστούν
    Μόλις γίνει η διάγνωση ινιακής πλαγιοκεφαλίας εκ θέσεως, οι γονείς πρέπει να επισκεφθούν:
    Ειδικό φυσικοθεραπευτή νεογνών ο οποίος θα εξετάσει και θα αξιολογήσει το νεογνό για μυϊκό σπασμό, θα υποδείξει στους γονείς τις κατάλληλες ασκήσεις, και θα αναλάβει ενεργό συμμετοχή στην διεξαγωγή της θεραπευτικής αγωγής του νεογνού (ή βρέφους).Ειδικό παιδο-οφθαλμίατρο, ώστε να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο υπάρξεως στραβισμού.
    Η θεραπευτική αγωγή πρέπει να αρχίσει έγκαιρα, δηλαδή ιδανικά κατά τους δύο ή τρείς πρώτους μήνες της ζωής διότι η συντηρητική αγωγή σε μεγαλύτερη ηλικία είναι λιγότερο αποτελεσματική.
    Πρέπει να τονισθεί ότι η ινιακή πλαγιοκεφαλία εκ θέσεως δεν επηρεάζει μόνο την κεφαλή και τον αυχένα, αλλά μπορεί να επηρεάσει την μυϊκή ισορροπία στην ωμική ζώνη. Το πρόβλημα αυτό προλαμβάνεται με πρώιμη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση.
    Προσοχή!
    ●Το κρανίο είναι ιδιαίτερα «εύπλαστο» μέχρι την 4η εβδομάδα ζωής●Για κάθε παραμόρφωση που έχει προκληθεί από τη διαδικασία του τοκετού πρέπει να γίνουν προσπάθειες για την αποκατάστασή το ταχύτερο●Εάν εντοπίσετε αποπλατυσμένα σημεία στο ινιακό ή βρεγματικό οστό, συζητήστε το με τον παιδίατρό σας●Εάν παρατηρήσετε ασυμμετρίες στην ενεργητική ή/και παθητική τροχιά κίνησης της κεφαλής ζητήστε φυσιοθεραπευτική αξιολόγηση. Ο φυσιοθεραπευτής της ΟΜΑΔΑΣ MEDICLEFT, Μέλιος Αθανασιάδης, είναι στη διάθεσή σας.●Εάν μη φυσιολογικό σχήμα επιμένει μετά την 6η εβδομάδα ή φαίνεται παθολογικό εκ γενετής, ζητήστε παραπομπή σε κρανιοπροσωπική ομάδα.

Σύνδρομο Crouzon

Illustration

Το Σύνδρομο Crouzon χαρακτηρίζεται από πολλαπλές πρόωρες συνοστεώσεις των ραφών του κρανίου και του προσώπου οι οποίες του προσδίδουν την χαρακτηριστική εμφάνιση.

Illustration
  • Αιτιολογία και συχνότητα

    Το σύνδρομο Crouzon προκαλείται από πολλαπλές μεταλλάξεις στο γονίδιο FGFR 2, οι οποίες μπορεί να κληρονομηθούν από τους γονείς ή να αποτελούν νέες μεταλλάξεις. Η συχνότητα του συνδρόμου αυτού είναι περίπου 1: 60.000 γεννήσεις.

  • Χαρακτηριστικά

    ●Βραχυκεφαλία (βραχεία προσθιοπίσθια διάσταση κεφαλής)
    ●Υποπλασία προσώπου
    ●Εξόφθαλμος που μπορεί να είναι τόσο σοβαρού βαθμού ώστε να μη μπορούν να κλείσουν τα βλέφαρα
    ●Αυξημένη απόσταση μεταξύ των ματιών (υπερτηλορισμός) συνήθως μη σοβαρού βαθμού
    Η κλινική εικόνα κυμαίνεται από ελαφρότατης μορφής (που μπορεί να διαφύγει τη διάγνωση) ως βαρύτατη, ασύμβατη με τη ζωή.

  • Διανοητική ανάπτυξη

    Στις περισσότερες περιπτώσεις άτομα με σύνδρομο Crouzon έχουν φυσιολογική διανοητική ανάπτυξη.

  • Λειτουργικά προβλήματα

    ● Αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση λόγω της μειωμένης χωρητικότητας του κρανίου. Είναι πρόβλημα πολύ συχνό και μπορεί να παρουσιασθεί σε οποιαδήποτε περίοδο με σοβαρές συνέπειες.
    ● Μείωση ή απώλεια όρασης η οποία προκαλείται συνήθως από την αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση
    ● Ερεθισμός των ματιών λόγω της αδυναμίας στη σύγκλειση των βλεφάρων. Μπορεί να δημιουργηθούν μόνιμες βλάβες του κερατοειδούς
    ● Αναπνευστική δυσκολία, ιδίως κατά τον ύπνο (νυκτερινή αποφρακτική άπνοια). Σε σοβαρή μορφή είναι ασύμβατο με τη ζωή. Ακόμα και στις πιό ήπιες μορφές δημιουργεί σημαντικά προβλήματα (διαταραγμένο ύπνο, υπνηλία κατά την ημέρα, αδυναμία συγκέντρωσης).

  • Διάγνωση

    Η διάγνωση γίνεται από τη φυσική εξέταση και επιβεβαιώνεται με γονιδιακή ταυτοποίηση. Η γονιδιακή ταυτοποίηση είναι χρονοβόρα διαδικασία και αποβαίνει θετική περίπου μόνο στα μισά περιστατικά, αλλά τούτο δεν έχει σημασία γιατί η αντιμετώπιση των προβλημάτων γίνεται βάσει των ευρημάτων της φυσικής εξέτασης.

  • Αξιολόγηση του νεογνού με σύνδρομο Crouzon

    Αμέσως μετά την γέννηση, πρέπει να γίνει εκτίμηση των:
    ● Αναπνευστική λειτουργία. Αν υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή η οποία συνεχίζεται μετά από αρχική υποστήριξη στην μονάδα εντατικής θεραπείας, ενδεχομένως να χρειασθεί τραχειοστομία
    ● Ικανότητα σύγκλεισης των βλεφάρων. Αν το νεογνό δεν μπορεί να κλείσει τα βλέφαρά του λόγω εξοφθάλμου, μπορεί να χρειασθεί να γίνει προσωρινή ταρσορραφή (να συρραφεί η έξω μοίρα του άνω με το κάτω βλέφαρο) ώστε να προστατευθεί ο κερατοειδής μέχρις ότου διευθετηθεί πιο μόνιμα το πρόβλημα.
    ● Ενδοκρανιακή πίεση. Σπάνια χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Οι περιπτώσεις στις οποίες χρειάζεται επείγουσα επέμβαση είναι εξαιρετικά σοβαρές και σχεδόν ασύμβατες με τη ζωή.

  • Χειρουργική αποκατάσταση

    Επειδή πάντοτε σχεδόν υπάρχει περιορισμός της χωρητικότητας του κρανίου και ο εγκέφαλος υφίσταται κάποια πίεση πρέπει στην βρεφική ηλικία η πίεση αυτή να ανακουφισθεί με έκπτυξη (μεγέθυνση) της κρανιακής κοιλότητας. Συνήθως η αρχική επέμβαση γίνεται στην πίσω περιοχή του κρανίου δηλαδή στη βρεγματική και ινιακή χώρα (Βρεγματοΐνιακή Αποσυμπίεση). Ακολουθεί μερικούς μήνες μετά (αν χρειασθεί) αποσυμπίεση στο πρόσθιο μέρος του κρανίου (Μετωποκογχική Προώθηση). Στην επέμβαση αυτή διαμορφώνεται και η περιοχή των οφθαλμικών κόγχων και μειώνεται κάπως ο εξόφθαλμος. Τέλος, στην ηλικία των 10-12 ετών επιτυγχάνεται η πλήρης και μόνιμη διόρθωση της δυσμορφίας και των λειτουργικών προβλημάτων μεταφέροντας το πρόσθιο τμήμα του κρανίου και το πρόσωπο μπροστά (Μετωποπροσωπική Προώθηση). Η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει και σε μικρότερη ηλικία, αν χρειασθεί, λόγω λειτουργικών προβλημάτων που απαιτούν άμεση λύση (αποφρακτική άπνοια, αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση που προκαλεί μείωση της όρασης).

Σύνδρομο Apert

Illustration

Το σύνδρομο Apert αποτελεί ένα από τα βαρύτερα σύνδρομα και παρουσιάζεται με συχνότητα 1-65.000 έως 1-88.000 γεννήσεις. Χαρακτηρίζεται από πρόωρες συνοστεώσεις μεταξύ των οστών του κρανίου αλλά και μεταξύ των οστών του κρανίου και του προσώπου. Οι συνοστεώσεις αυτές προκαλούν την χαρακτηριστική εμφάνιση του συνδρόμου αυτού.

  • Κλινική εικόνα

    Η εμφάνιση των παιδιών με σύνδρομο Apert είναι χαρακτηριστική.
    ● Το κρανίο παρουσιάζει μειωμένη προσθιοπίσθια διάμετρο (βραχυκεφαλία). Ο κρανιακός θόλος συχνά παρουσιάζει οστικά ελλείμματα.● Το πρόσωπο είναι αποπλατυσμένο. Οι οφθαλμικοί κόγχοι είναι ρηχοί και κάπως απομακρυσμένοι ο ένας από τον άλλο (πλατυπροσωπία- υπερτηλορισμός).● Η ανάπτυξη του μέσου τριτημορίου του προσώπου υπολείπεται σημαντικά και αυτό αποτελεί αιτία σοβαρής αναπνευστικής αποφράξεως (υπνική αποφρακτική άπνοια).● Η μύτη έχει χαρακτηριστική αποστρογγυλεμένη εμφάνιση στο ακρορρίνιο.● Η οδοντοφυΐα παρουσιάζει σοβαρές διαταραχές, με συνωστισμό και άτακτη διάταξη των δοντιών.● Η υπερώα είναι θολωτή και αρκετά συχνά υπάρχει σχιστία● Τα άκρα παρουσιάζουν ελαττωματική λειτουργία, με ανωμαλίες στην ανάπτυξη πολλαπλών αρθρώσεων που οδηγούν σε δυσλειτουργία τους, καθώς και σοβαρού βαθμού συνδακτυλίες μεταξύ των δακτύλων των χεριών και των ποδιών.
    Ένα ακόμα πρόβλημα στο σύνδρομο Apert είναι η συνεχής επιδείνωση της κλινικής εικόνας που παρατηρείται με την πρόοδο της αναπτύξεως.

  • Αιτιολογία

    Για το σύνδρομο Apert είναι υπεύθυνες δύο μεταλλάξεις στο γονίδιο FGFR2 του χρωματοσώματος 10. Οι μεταλλάξεις αυτές ανιχνεύονται στις περισσότερες περιπτώσεις και προκαλούν διαταραχές της διαπλάσεως των οστών και των χόνδρων. Οι μεταλλάξεις μπορεί να κληρονομηθούν από τους γονείς ή να δημιουργηθούν χωρίς να προϋπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Οι περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται σε νέες μεταλλάξεις.

  • Λειτουργικά Προβλήματα

    Από τα λειτουργικά προβλήματα τα σοβαρότερα είναι:
    ● Αποφρακτική άπνοια, ιδίως κατά τον ύπνο
    ● Αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση η οποία μπορεί να παρουσιασθεί σε οποιαδήποτε φάση και ηλικία (βλ κεφάλαιο). Η αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση μπορεί να είναι γενικευμένη (οπότε και ανιχνεύεται ευκολότερα) ή να ασκείται μόνο τοπική πίεση στους μετωπιαίους λοβούς λόγω της βραχυκεφαλίας
    ● Οφθαλμολογικά προβλήματα τα οποία οδηγούν συχνά σε μείωση της οράσεως
    ● Διανοητική καθυστέρηση που παρατηρείται σε όλα τα παιδιά με σύνδρομο Apert, της οποίας όμως η σοβαρότητα ποικίλλει
    ● Λιπαρό δέρμα και ακμή
    ● Συχνά επεισόδια ωτίτιδας
    Λιγότερη έμφαση έχει αποδοθεί στο παρελθόν στις ανωμαλίες του αναπνευστικού συστήματος. Εκτός από τη στενότητα του φάρυγγα μπορεί να υπάρχουν και σημαντικά προβλήματα στον λάρυγγα, στην τραχεία, καθώς και στους βρόγχους, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.
    Τέλος, χαρακτηριστικό του συνδρόμου Apert είναι η μεγαλεγκεφαλία, η οποία παρουσιάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις, δηλαδή το μέγεθος του εγκεφάλου είναι μεγαλύτερο του φυσιολογικού.

  • Χειρουργική Αποκατάσταση

    Οι χειρουργικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση του συνδρόμου αυτού αρχίζουν συνήθως από την βρεφική ηλικία.

    Ανάλογα με τα ευρήματα μπορεί να χρειασθεί:
    ● Διάνοιξη στο οπίσθιο τμήμα του κρανίου (βρεγματική – ινιακή περιοχή) ώστε να δοθεί περισσότερος χώρος στον εγκέφαλο όταν υπάρχουν σημεία τοπικής πίεσης● Διάνοιξη και μετατόπιση προς τα εμπρός της πρόσθιας μοίρας του κρανίου δηλαδή της περιοχής των κόγχων και του μετώπου ώστε να αποσυμπιεσθεί η πρόσθια μοίρα του εγκεφάλου και να βελτιωθεί ο εξόφθαλμος.
    Στην ηλικία περίπου των δέκα ετών συνήθως χρειάζεται μία μεγαλύτερη επέμβαση η λεγόμενη μετωποπροσωπική προώθηση δηλαδή ο διαχωρισμός του προσθίου τμήματος του κρανίου με το μέσο τριτημόριο του προσώπου και η μετατόπισή τους προς τα εμπρός. Η επέμβαση αυτή έχει σκοπό την διόρθωση της βραχύτητας του κρανίου και προσώπου, αλλά και την ανακούφιση από την αποφρακτική άπνοια, η οποία υπάρχει πάντοτε σε κάποιο βαθμό. Υπάρχει περίπτωση η επέμβαση αυτή να γίνει και στην βρεφική ηλικία, σε επείγουσα βάση αν η αποφρακτική άπνοια είναι βαριάς μορφής και δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί διαφορετικά.

    Ταυτόχρονα με την έναρξη αποκαταστάσεως του κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος στο σύνδρομο Apert, πρέπει να αρχίσει και η αποκατάσταση των χεριών ώστε τα χέρια του παιδιού να αποκτήσουν λειτουργικότητα. Αυτό γίνεται από ειδικούς χειρουργούς άκρας χειρός. Συνήθως οι αρχικές επεμβάσεις συνίστανται στην απελευθέρωση του αντίχειρα και σταδιακά των υπόλοιπων δαχτύλων.