Ζητήστε τα ειδικά μπιμπερό από την ΟΜΑΔΑ MEDICLEFT

Τα κυριότερα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα παιδιά με σχιστίες.

Προβλήματα διατροφής και τρόποι αντιμετώπισης
Το πιο σημαντικό πρόβλημα των βρεφών τα οποία γεννιούνται με σχιστία χείλους ή υπερώας και στο οποίο πρέπει να δοθεί άμεση λύση είναι η διατροφή. Η διατροφή του νεογέννητου, εκτός από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που του παρέχει, αποτελεί και μια ευχάριστη εμπειρία τόσο για το ίδιο το βρέφος, όσο και για τη μητέρα. Ακόμη βοηθά και στη συνέχιση της σχέσης δεσμού μεταξύ μητέρας και παιδιού.  Γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι τα περισσότερα παιδιά με σχιστία είναι σε θέση να τραφούν με θηλασμό του μητρικού μαστού ή και από ειδικό μπιμπερό αν και αρχικά μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολίες.  Αιτία είναι ότι λείπει ο φυσιολογικός διαχωρισμός μεταξύ μύτης και στόματος και αυτό δυσκολεύει τη δημιουργία αρνητικής πίεσης που είναι απαραίτητη για να ρουφήξουν τα βρέφη το γάλα, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να πάρουν την ποσότητα του γάλακτος που τους χρειάζεται. Επιπρόσθετα, προσπαθώντας να τραφούν, μπορεί να καταπίνουν αέρα, με αποτέλεσμα υπερβολικό ρέψιμο ή και εμετό.  Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ενδέχεται να μη παίρνουν βάρος με ικανοποιητικό ρυθμό.
Οι αρχικές δυσκολίες στη διατροφή συνήθως ξεπερνιούνται, διότι τόσο η μητέρα όσο και το βρέφος προσαρμόζονται γρήγορα στην υπάρχουσα κατάσταση.
Η συνεργασία με τον ορθοδοντικό και η χρήση ειδικής πλάκας,  η οποία βοηθάει στη διευθέτηση των οστικών πετάλων της άνω γνάθου, των χειλιών και του χόνδρου της μύτης, προετοιμάζοντας το νεογέννητο για την επέμβαση, βοηθάει πάρα πολύ και στο θηλασμό με το μπιμπερό. Λειτουργεί σαν αποφρακτήρας της σχιστίας και της επικοινωνία του στόματος με τη μύτη, έτσι ώστε το παιδί να θηλάζει πολύ πιο εύκολα.
Τα ειδικά μπιμπερό μπορείτε να τα προμηθευτείτε από την ΟΜΑΔΑ μας και να συμβουλευτείτε την υπεύθυνη θηλασμού της ΟΜΑΔΑΣ. Επικοινωνήστε με το τηλέφωνο +357 25735050 ή στείλτε μας e-mail στο info@medicleft.com

Προβλήματα στα αυτιά
Πίσω από το τύμπανο βρίσκεται η κοιλότητα του μέσου ωτός. Το μέσον ους επικοινωνεί με το φάρυγγα με ένα «σωλήνα» που λέγεται Ευσταχιανή Σάλπιγγα και ο οποίος διασφαλίζει την ελεύθερη είσοδο του αέρα. Στα παιδιά με σχιστία υπερώας η Ευσταχιανή Σάλπιγγα είναι συνήθως κλειστή, με αποτέλεσμα να μαζεύεται υγρό στο μέσον ους. Το υγρό αυτό μπορεί να επιμολυνθεί και  να προκαλέσει οξεία ωτίτιδα η οποία, αν δεν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη του τυμπάνου. Επίσης, αν το υγρό παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα γίνεται κολλώδες και παρεμποδίζει τη μεταβίβαση του ήχου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί βλάβη στην ακοή.  Απαραίτητη λοιπόν είναι η συνεχής παρακολούθηση των αυτιών από τον παιδίατρο και τον ωτορινολαρυγγολόγο. Σε γενικές γραμμές, αν διαπιστωθεί η ύπαρξη υγρού που δεν υποχωρεί μετά από θεραπεία μερικών ημερών με αντιισταμινικά ή αν το παιδί παθαίνει περισσότερες από τρεις ωτίτιδες το χρόνο, τότε θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να τοποθετηθούν σωληνάρια αερισμού στα τύμπανα τα οποία επιτρέπουν την ελεύθερη είσοδο του αέρα στο μέσον ους και εμποδίζουν την συλλογή υγρού. Η επέμβαση αυτή είναι απλούστατη και συνδυάζεται χρονικά συνήθως με κάποια άλλη επέμβαση, όπως η διόρθωση της υπερώας ή κάποιας άλλης ατέλειας του χείλους. Η επανειλημμένη και συνεχής χορήγηση αντιβιοτικών όχι μόνο δεν  αποτελεί εναλλακτική λύση, αλλά θεωρείται ότι μπορεί να έχει επιβλαβή επίδραση στα δόντια, ιδίως στους μόνιμους πρώτους γομφίους, οι οποίοι μπορεί να γίνουν σαθροί και να σπάζουν εύκολα όταν το παιδί δαγκώσει κάτι σκληρό.

Ευσταχιανή Σάλπιγγα

Προβλήματα λόγου και ομιλίας
Η ανάπτυξη της ομιλίας προϋποθέτει την ακεραιότητα των ανατομικών στοιχείων του στόματος και του φάρυγγα.  Είναι λοιπόν προφανές ότι η ομιλία ενός παιδιού με σχιστία της υπερώας, η οποία δεν έχει αποκατασταθεί, είναι αδύνατο να είναι φυσιολογική.  Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χειρουργική διόρθωση της σχιστίας δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες για τη σωστή ανάπτυξη της ομιλίας. Σε ένα μικρό όμως ποσοστό, ακόμη και μετά τη διόρθωση της υπερώας, είναι δυνατόν να παραμείνουν προβλήματα ομιλίας, τα οποία αντιμετωπίζονται αρχικά με λογοθεραπεία και αν χρειασθεί με μια ακόμη μικρή χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται φαρυγγοπλαστική. Με τη λεπτομερειακή διόρθωση των μυών της υπερώας και γενικά τη χρήση λεπτής και μη τραυματικής τεχνικής, οι περιπτώσεις στις οποίες χρειάζεται φαρυγγοπλαστική ελαχιστοποιούνται.

Αν χρειασθεί πραγματοποιείται φαρυγγοπλαστική επέμβαση

Προβλήματα οδοντοφυΐας
Η οδοντοφυΐα παιδιών με σχιστία χείλους ή και υπερώας συνήθως παρουσιάζει ορισμένες ανωμαλίες όσον αφορά στη διάταξη των δοντιών.  Τα προβλήματα αυτά διορθώνονται πολύ αποτελεσματικά με ορθοδοντική, με την προϋπόθεση ότι ο ορθοδοντικός που θα αναλάβει τη θεραπεία θα είναι εξειδικευμένος και θα έχει πείρα στο θέμα των σχιστιών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διατήρηση των νεογιλών δοντιών σε καλή κατάσταση με συχνές επισκέψεις στον παιδοδοντίατρο για έλεγχο και φθοριώσεις κάθε έξι μήνες, γεγονός που θα πρέπει να ισχύει όχι μόνο για παιδιά με σχιστίες, αλλά και για το γενικό πληθυσμό. Η προεγχειρητική ορθοπεδική αρχίζει από την πρώτη εβδομάδα της ζωής του παιδιού. Ο ορθοδοντικός με ειδικούς μηχανισμούς θα προετοιμάσει το βρέφος για την επέμβαση στο χείλος και στη μύτη που θα πραγματοποιηθεί περίπου τον τέταρτο μήνα ζωής του βρέφους. Η ορθοδοντική θα συνεχιστεί σε διάφορες φάσεις και θα τελειώσει όταν όλα τα δόντια έρθουν στο στόμα και ολοκληρωθεί η σύγκλειση με την επίτευξη ενός υγειούς και όμορφου χαμόγελου.

Η προεγχειριτική ορθοπεδική προετοιμάζει το βρέφος για την επέμβαση στο χείλος και στη μύτη


Αν έχετε οποιεσδήποτε απορίες ή χρειάζεστε επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία των σχιστιών, επικοινωνήστε με το τηλέφωνο +357 25735050 ή στείλτε μας e-mail στο info@medicleft.com.
Οι επιστήμονες της ΟΜΑΔΑΣ του Κυπριακού Κέντρου Σχιστιών & Δυσμορφιών Προσώπου MEDICLEFT είναι στη διάθεσή σας.