Πλαγιοκεφαλία εκ θέσεως

Ως ινιακή πλαγιοκεφαλία χαρακτηρίζεται η ασυμμετρία και αποπλάτυνση του οπισθίου τμήματος της κεφαλής (βρεγματοϊνιακή χώρα).

Ο προσδιορισμός «εκ θέσεως» αναφέρεται στην αιτία πρόκλησης της πλαγιοκεφαλίας, που είναι η εξωτερική (προ- ή μεταγεννητική) πίεση στα οστά του κρανίου.


Αυτό σημαίνει ότι αποδίδεται σε μηχανικά αίτια όπως για παράδειγμα:

  • Σε παραμόρφωση που υπέστη το κρανίο στη μήτρα (με ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα σε δίδυμες κυήσεις)
  • Σε παρατεταμένη παραμονή της κεφαλής του νεογέννητου βρέφους σε μία θέση.

Αντιμετώπιση


Η αντιμετώπιση της ινιακής πλαγιοκεφαλίας εκ θέσεως, εκτός από τις πιό σοβαρές μορφές, είναι συντηρητική και συνίσταται σε:

  • Συχνή αλλαγή της θέσης της κεφαλής
  • Τοποθέτηση της κεφαλής σε ειδικά διαμορφωμένο κοίλο μαξιλαράκι από αφρώδες υλικό

Για τις σοβαρότερες μορφές της πλαγιοκεφαλίας λύση αποτελεί η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία πραγματοποιείται κρανιοπλαστική του οπισθίου τμήματος της κεφαλής. Κατά την επέμβαση αυτή βελτιώνεται το αισθητικό πρόβλημα του ασθενούς και ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η τοπική αποσυμπίεση του εγκεφάλου, που πιέζεται από το βρεγματοϊνιακό οστούν.


Μόλις γίνει η διάγνωση ινιακής πλαγιοκεφαλίας εκ θέσεως, οι γονείς πρέπει να επισκεφθούν:

  • Ειδικό φυσικοθεραπευτή νεογνών ο οποίος θα εξετάσει και θα αξιολογήσει το νεογνό για μυϊκό σπασμό, θα υποδείξει στους γονείς τις κατάλληλες ασκήσεις, και θα αναλάβει ενεργό συμμετοχή στην διεξαγωγή της θεραπευτικής αγωγής του νεογνού (ή βρέφους). 

Ο φυσιοθεραπευτής της ΟΜΑΔΑΣ MEDICLEFT, Μέλιος Αθανασιάδης, είναι στη διάθεσή σας.

  • Ειδικό παιδο-οφθαλμίατρο, ώστε να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο υπάρξεως στραβισμού.

Η θεραπευτική αγωγή πρέπει να αρχίσει έγκαιρα, δηλαδή ιδανικά κατά τους δύο ή τρείς πρώτους μήνες της ζωής διότι η συντηρητική αγωγή σε μεγαλύτερη ηλικία είναι λιγότερο αποτελεσματική.

Πρέπει να τονισθεί ότι η ινιακή πλαγιοκεφαλία εκ θέσεως δεν επηρεάζει μόνο την κεφαλή και τον αυχένα, αλλά μπορεί να επηρεάσει την μυϊκή ισορροπία στην ωμική ζώνη. Το πρόβλημα αυτό προλαμβάνεται με πρώιμη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση.


Προσοχή!

  • Το κρανίο είναι ιδιαίτερα «εύπλαστο» μέχρι την 4η εβδομάδα ζωής
  • Για κάθε παραμόρφωση που έχει προκληθεί από τη διαδικασία του τοκετού πρέπει να γίνουν προσπάθειες για την αποκατάστασή το ταχύτερο
  • Εάν εντοπίσετε αποπλατυσμένα σημεία στο ινιακό ή βρεγματικό οστό, συζητήστε το με τον παιδίατρό σας
  • Εάν παρατηρήσετε ασυμμετρίες στην ενεργητική ή/και παθητική τροχιά κίνησης της κεφαλής ζητήστε φυσιοθεραπευτική αξιολόγηση. Ο φυσιοθεραπευτής της ΟΜΑΔΑΣ MEDICLEFT, Μέλιος Αθανασιάδης, είναι στη διάθεσή σας.
  • Εάν μη φυσιολογικό σχήμα επιμένει μετά την 6η εβδομάδα ή φαίνεται παθολογικό εκ γενετής, ζητήστε παραπομπή σε κρανιοπροσωπική ομάδα.